Ovesné vloÄky jako potravina ÄÃslo jedna
Ovesné vloÄky jsou výborná potravina, která posloužÃ, jak v pÅ™ÃpadÄ› ovesné kaÅ¡e, domácÃho mussli, tak ovesných suÅ¡enek. PrávÄ› ty posloužà jako výživná svaÄinka do práce Äi Å¡koly a dobÅ™e také zaženou chuÅ¥ na sladké. Snadno si je pÅ™ipravÃte doma a výslednou chuÅ¥ můžete mÄ›nit dle chuÅ¥ových preferencÃ. Ovesné suÅ¡enky nabÃzà opravdu mnoho variant, které se jen tak neomrzÃ.
Tip: ovesné suÅ¡enky budou chutnat i Å¡kolákům jako svaÄinka mezi vyuÄovánÃm.
Ovesné vloÄky a úÄinky na zdravÃ:
- snižujà krevnà tlak
- pomáhajà pÅ™i problémech se žaludkem a trávenÃm
- působà protizánětlivě
- snižujà hladinu špatného cholesterolu v krvi
- podporujà spánek
- kvůli delÅ¡Ã dobÄ› zasycenà podporujà hubnutÃ
- dÃky kyselinÄ› listové jsou důležité pro zdravé tÄ›hotenstvÃ
Ovesné suÅ¡enky zvládnou i úplnà zaÄáteÄnÃci.
Základnà recept na domácà ovesné sušenky
Budete potřebovat:
- 1 lžiÄku pÅ™epuÅ¡tÄ›ného másla
- 1 hrnek ovesných vloÄek
- 1 vejce
- sladidlo dle chuti (třtinový cukr, med, javorový sirup)
- lžiÄka mleté skoÅ™ice
- půl hrnku hladké mouky
- Å¡petku soli
Postup:
- vejce a pÅ™epuÅ¡tÄ›né máslo smÃchejte
- pÅ™imÃchejte suché suroviny a dobÅ™e promÃchejte
- vznikne vám husté těsto
- lžiÄkou nabÃrejte tÄ›sto a na peÄÃcà papÃr tvarujte placiÄky
- peÄte v rozehřáté troubÄ› na 180 stupňů do zlatova (trvá to pÅ™ibližnÄ› 10 minut)
ObmÄ›ny, které vám zachutnajÃ
V pÅ™ÃpadÄ› ovesných suÅ¡enek se nebojte experimentovat. Jako zdravé a výživné „pojidlo“ posloužà i rozmaÄkaný banán. SuÅ¡enky můžete ochutit i nejrůznÄ›jÅ¡Ãmi oÅ™echy (lÃskové, keÅ¡u, vlaÅ¡ské), kandovaným ovocem nebo kvalitnà hoÅ™kou Äokoládou nalámanou na kousky.Â
Pozor: suÅ¡enky jsou po upeÄenà hodnÄ› kÅ™ehké, proto je nechte vychladnout a až potom je pÅ™endejte na talÃÅ™ek.
Tip: chystáte-li suÅ¡enky pro dÄ›ti, hodit se vám budou různá vykrajovátka napÅ™Ãklad v podobÄ› zvÃřátek, snÄ›huláka nebo vánoÄnÃho stromeÄku.