Ovesné vloÄky jako potravina Äíslo jedna

Ovesné vloÄky jsou výborná potravina, která poslouží, jak v případÄ› ovesné kaÅ¡e, domácího mussli, tak ovesných suÅ¡enek. PrávÄ› ty poslouží jako výživná svaÄinka do práce Äi Å¡koly a dobÅ™e také zaženou chuÅ¥ na sladké. Snadno si je pÅ™ipravíte doma a výslednou chuÅ¥ můžete mÄ›nit dle chuÅ¥ových preferencí. Ovesné suÅ¡enky nabízí opravdu mnoho variant, které se jen tak neomrzí.

Tip: ovesné suÅ¡enky budou chutnat i Å¡kolákům jako svaÄinka mezi vyuÄováním.

peÄení

Ovesné vloÄky a úÄinky na zdraví:

  • snižují krevní tlak
  • pomáhají pÅ™i problémech se žaludkem a trávením
  • působí protizánÄ›tlivÄ›
  • snižují hladinu Å¡patného cholesterolu v krvi
  • podporují spánek
  • kvůli delší dobÄ› zasycení podporují hubnutí
  • díky kyselinÄ› listové jsou důležité pro zdravé tÄ›hotenství

Ovesné suÅ¡enky zvládnou i úplní zaÄáteÄníci.

Základní recept na domácí ovesné sušenky

Budete potřebovat:

  • 1 lžiÄku pÅ™epuÅ¡tÄ›ného másla
  • 1 hrnek ovesných vloÄek
  • 1 vejce
  • sladidlo dle chuti (tÅ™tinový cukr, med, javorový sirup)
  • lžiÄka mleté skoÅ™ice
  • půl hrnku hladké mouky
  • Å¡petku soli

Postup:

  • vejce a pÅ™epuÅ¡tÄ›né máslo smíchejte
  • pÅ™imíchejte suché suroviny a dobÅ™e promíchejte
  • vznikne vám husté tÄ›sto
  • lžiÄkou nabírejte tÄ›sto a na peÄící papír tvarujte placiÄky
  • peÄte v rozehřáté troubÄ› na 180 stupňů do zlatova (trvá to pÅ™ibližnÄ› 10 minut)

jablko

Obměny, které vám zachutnají

V případÄ› ovesných suÅ¡enek se nebojte experimentovat. Jako zdravé a výživné „pojidlo“ poslouží i rozmaÄkaný banán. SuÅ¡enky můžete ochutit i nejrůznÄ›jšími oÅ™echy (lískové, keÅ¡u, vlaÅ¡ské), kandovaným ovocem nebo kvalitní hoÅ™kou Äokoládou nalámanou na kousky. 

Pozor: suÅ¡enky jsou po upeÄení hodnÄ› kÅ™ehké, proto je nechte vychladnout a až potom je pÅ™endejte na talířek.

Tip: chystáte-li suÅ¡enky pro dÄ›ti, hodit se vám budou různá vykrajovátka například v podobÄ› zvířátek, snÄ›huláka nebo vánoÄního stromeÄku.

Profile Picture for